I UK er det Ofcom, der er myndighed for de lokale radiostationer. Brancheorganisationen UK Community Radio Network oplever, at Ofcoms forvaltning af området fungerer godt.
Man kan ikke helt sammenligne de ikke-kommercielle stationer i Danmark med tilsvarende stationer i Storbritannien og Nordirland (UK). En afgørende forskel er, at mens de ikke-kommercielle stationer i Danmark ikke må sende reklamer, så må en britisk ”community” station gerne sende reklamer, bare de ikke udgør mere end halvdelen af stationens indkomstgrundlag. En anden afgørende forskel er, at de britiske community-stationer hver sender på deres egen frekvens og dermed råder over sendetiden hele døgnet. Som det også er tilfældet i resten af verden. I Danmark må mange – ofte meget forskellige lokalradiostationer – deles om sendetiden på den samme frekvens.
De fleste community-stationer i UK sender på FM, nogle få på mellembølge og et stigende antal sender via DAB+ under den specielle ordning med ’small-scale DAB’ (SSDAB). Dækningsområdet er ofte kun en radius på fem km. Sendestyrken på FM er typisk kun 25 Watt, og på DAB mellem 50 og 100 Watt.
Det er Ofcom, der regulerer hele området for radio, tv og on-demand, tele og internet, post og frekvenspolitik i UK. Blandt andre formand for Radio- og TV-Nævnet Søren Sandfeld Jakobsen har peget på Ofcom som et muligt forbillede for Danmark. I Danmark er administrationen af og tilsynet med medierne spredt ud i et række forskellige nævn, råd og styrelser – bl.a. Radio- & TV-Nævnet, Medienævnet, Medierådet for Børn & Unge, Bladpuljens Fordelingsudvalg, Det Danske Filminstitut, Pressenævnet, Forbrugerombudsmanden, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
Hvordan fungerer Ofcom så i forhold til de britiske ikke-kommercielle lokalradioer. Ikke-kommercielt tv findes ikke rigtigt i UK. SAML Nyt har spurgt brancheorganisationen UK Community Radio Network-
”Vi har oplevet Ofcom, som en fair myndighed,” siger Martin Steers fra UK Community Radio Network. ”Vi har et godt forhold til Ofcom, og de er opsat på at arbejde med community radio, så disse stationer klarer sig godt. Før i tiden har vi dog oplevet, at de i Ofcom har været noget restriktive – bl.a. i forhold til den tilladte sendestyrke – men dette er efterhånden blevet lempet”, siger Martin Steers og pointerer, at det først og fremmest er regeringen og ikke Ofcom, der laver de love og regler, som de lokale community-stationer skal leve under. Ikke mindst de ret omfattende regler for, hvordan community stationerne må tjene penge og især hvordan de ikke må.
Mens eksisterende sendetilladelser stadigt løbende bliver fornyet, så oplyser Martin Steers, at der for tiden er lukket for at få nye sendetilladelser i UK til analoge stationer. Det er sket efter ordre fra det britiske kulturministerium. Ofcom vil gerne overveje nye FM- og AM-sendetilladelser, selv om Ofcom selvfølgelig også følger den britiske regerings ønsker og holdning om prioritering af overgangen fra FM til DAB+