De seneste cirka fem år har man på en god del af Sjælland kunnet høre to danske radiostationer på mellembølge. Men nu er det slut.
På mellembølgebåndet mellem 531 og 1602 kHz er der ikke færre end 120 sendemuligheder. En stor del af disse sendemuligheder, frekvenser, ville kunne bruges til små og store lokalradioer i Danmark, men desværre er det ikke muligt at få en almindelig sendetilladelse på disse frekvenser.
Når der alligevel i Danmark har været to radiostationer på mellembølge – World Music Radio på 927 kHz fra Hvidovre og Radio208 på 1440kHz fra Ishøj – de seneste fem år skyldtes det, at de to stationer har fået en såkaldt ”forsøgssendetilladelse”. En tilladelse, der kun løber ét år ad gangen, og som forudsætter at der laves enten tekniske eller programmæssige forsøg. Administrationen af dette område er dog blevet skærpet markant inden for de seneste to år, og udsigten til at få endnu en forsøgstilladelse er meget beskeden.
World Music Radio er allerede stoppet med at sende på mellembølge, og i løbet af maj 2025 stopper Radio208. Radio208 stopper også som netradio.
Udover udfordringerne med at opnå en forsøgssendetilladelse skal årsagen til lukningen også findes i de høje vederlag, der skal betales til KODA og Gramex.
Mens det er helt slut med Radio208 fra udgangen af denne måned, så fortsætter World Music Radio – men kun som netradio og på forskellige kortbølgefrekvenser.
I alle Danmarks nabolande er der stadig radiostationer på mellembølge. Danmark bliver altså nu et af de eneste lande, hvor mellembølgebåndet er helt tomt og uudnyttet. Ikke mindst er mellembølgen godt udnyttet i Nederlandene, hvor der aktuelt er omkring 100 radiostationer, der sender lokalt. I Sverige vil regeringen fra 1. december 2025 gøre det muligt at få sendetilladelse til radiostationer på langbølge, mellembølge og kortbølge på samme vilkår, som man har på FM.
SAML: Mellembølgebåndet skal gives frit
Siden 2003 har satellit-, kabel- og kortbølgestationer i Danmark ikke skullet have en programsendetilladelse, men alene registreres hos Radio- & TV-Nævnet, for at begynde at sende. Det skyldes, at der på de tre områder ikke er tale om en begrænset frekvensressource. SAML foreslår, at denne ordning udvides til også at omfatte langbølge og mellembølge, da dette frekvensområde heller ikke længere er en knap ressource, og da dette frekvensområde er velegnet til niche-radio.