Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer (SLRTV), der er den største organisation i paraplyorganisationen SAML, holdt søndag den 27. april 2025 årsmøde i Middelfart.
Formand for SLRTV, Niels A. Holst, bød velkommen og nævnte, at vi i år – den 13. december – kan fejre 40 års jubilæum for indførelse af den permanente ordning for lokalradio. Dernæst aflagde kasserer Gitte Thomsen og Niels A. Holst bestyrelsens mundtlige beretning.
Gitte begyndte med at slå fast, at 2024 har været et udfordrende år på alle måder. Ikke mindst på grund af den nu vedtagne moms på kunstneriske rettigheder, der kommer til at ramme de ikke-kommercielle lokalradioer særligt hårdt – og ikke mindst fordi det har været meget svært at slå igennem i forhold til Kulturministeriet og Slots & Kulturstyrelsen. Det lykkedes – igennem SAML - at holde et møde med en ny kontorchef og lederen af mediesekretariatet, men den store udfordring er ifølge Gitte Thomsen, at ”den kollektive hukommelse” er røget. På grund af konstante udskiftninger i medarbejderstaben, så er viden og forståelsen på medieområdet ”100 procent væk”. ”De forstår ikke, hvorfor vi er her”, og som konkret eksempel fremhævede Gitte, at det har været meget op ad bakke, at få dem til at forstå, hvad det landsdækkende tekniske sendesamarbejde på TV-området går ud på.
Der har dog også været et par småsejre, som SLRTV via sit medlemskab af SAML har opnået. Der blev åbnet for udbud af nye lokalradioer på FM-båndet og nye lokal-TV-stationer i MUX1 – og Gitte udtrykte glæde over, at der stadig er mennesker, der har lyst til at lave lokalradio og lokal-TV på trods af de hårde tider og strenge betingelser. Desuden er det også en sejr for os, at sendetilladelserne til lokal-TV er blevet forlænget.
Det har ikke været muligt at få kontakt til kulturministeren. Han har ikke haft tid til at mødes med os. Vi har ikke engang kunnet opnå en kompensation på den øgede momsbetaling på grund af kulturmomsen. Det er i alt et lille beløb på knap én million kroner. Det betyder ikke noget for statskassen, men det betyder en kæmpe forskel for os. Og man kunne sagtens finde 45 millioner kroner til kunstnerne. Vi fik bare et lakonisk svar. Punktum.
”Fortrædeligheder hele vejen igennem”, fortsatte SLRTV’s kasserer og nævnte ”lokalt indhold” med et dybt suk. ”De går ned i mindste detalje. De skal nok finde et sted, hvor der er en eller anden petitesse”. Og medieordførerne (de få der er tilbage) forstår ikke udfordringerne.
Det nuværende medieforlig udløber ved udgangen af 2026 og vi kan derfor vente et udspil senest i løbet af foråret 2026. ”Vi skal sætte alle ressourcer ind på at få ændret de ting, vi har talt om i årevis. Blandt andet tilskuddenes størrelser, der aldrig har været pristalsreguleret,” sagde Gitte Thomsen.
Gramex har rettet henvendelse om en forhandling af en ny rammeaftale på grund af udlandsbekendtgørelsen. Gramex ønsker en stigning på vederlaget på 30 procent. Det har vi sagt klart nej til. Mens SLRTV og FAEM’s forhandlinger med Gramex – igennem SAML – nu ligger stille, så har organisationen DILEM, der repræsenterer to-tre lokalradioer - til alles forundring - anlagt en sag mod Gramex i Ophavsretslicensnævnet. Det betegnede Gitte Thomsen som ”noget af det dummeste, der er sket i mange år”, fordi DILEM ikke har styr på historik og fakta,og fordi Gramex hyrer de dyreste og bedste advokater til at føre sagen mod DILEM, der ikke kan hyre bare en eneste advokat. En eventuel afgørelse i Ophavsretslicensnævnet risikerer at ramme både alle ikke-kommercielle og kommercielle lokalradioer i Danmark, og ikke bare DILEMS to-tre medlemsstationer.
Forhøjede frekvensafgifter og bingo-forbud
Formand for SLRTV, Niels A. Holst, fortsatte den mundtlige beretning med at orientere om Digitaliseringsstyrelsens forslag om forhøjede frekvensafgifter, der især vil ramme de lokalradioer, der bruger mere end én frekvens til at dække deres sendeområde. Stigningen vil være på flere hundrede procent.
Siden 2018 har lokalradioerne ikke måtte spille radiobingo. Det var der bare ingen der vidste. Fra 1. januar 2025 blev der så sat en stopper for radiobingo; det blev i praksis forbudt. Efterfølgende er det lykkedes at komme i kontakt med både lokale politikere og Skatteudvalget, og SLRTV og FAEM er nu – igennem SAML – med i det lovforberedende arbejde, og med lidt held bliver det muligt at spille radiobingo igen fra januar 2026. Det bliver ikke særligt attraktivt. Men muligheden bliver der.
Formanden afsluttede på den positive hest: ”Vi er på rette spor. Vi skal bare gentage og gentage budskabet igen og igen. Og når vi har gjort det, så skal vi bare fortsætte”.
I beretningsdiskussionen blev det påpeget, at det er vigtigt, at lotterier også skal med i en ny lov, så det ikke kun er radiobingo, der bliver tilladt igen. Herefter blev der diskuteret KODA og Gramex samt igen videre om bingo og Spilmyndigheden. Herefter blev beretningen godkendt.
Aviserne laver click-journalistik– dét gør vi ikke
Senere udspandt der sig en diskussion om de lokale radio- og TV-stationers eksistensberettigelse. En deltager i årsmødet pegede på, at det handler om demokrati og pluralisme. Både de store mediemastodonter - dagblade, ugeaviser men også diverse online medier -skriver først og fremmest benhårdt for at få clicks. Selv såkaldt uafhængige medier kigger også meget på deres trafiktal. Mens vi – som ikke-kommercielle lokalradio- og lokal-TV-stationer – netop ikke laver denne type click-journalistik.
Demokratiets vilkår ude i de små lokalområder, hvor ugeaviserne er opkøbt af de store mediehuse, er understærkt pres. Det er virkelig vores eksistensberettigelse. Det er én af grundene til, at vi er så vigtige i mediebilledet.
Og så skal vi i øvrigt passe på med ikke at ”klynke” for meget - lød det fra flere sider.
Kommunikationsplan
Fra en deltager blev der efterlyst, at der tages nogle nye initiativer. En anden supplerede med, at der virkelig skal mere fokus på at sparke dørene ind i forbindelse med et nyt, kommende medieforlig.
Bestyrelsen for SLRTV blev pålagt af årsmødet at styrke den politiske indsats resten af året - ved blandt andet at arbejde for udarbejdelse af en kommunikationsplan i SAML. En plan, hvor der klart pinpointes de – måske syv-otte-ni – hovedpunkter vi har, og som vi arbejder og kæmper for, og så politikerne kan bringes til at forstå, hvorfor det er så vigtigt for den demokratiske deltagelse, at vi stadig er her.
Vi kan ikke selv lave noget lokalt. Det opfordrer vi de enkelte stationer til – blandt andet ved at tage fat i delokale politikere.
Bestyrelsen genvalgt
Det reviderede regnskab blev godkendt og det samme blev budget og kontingentstørrelse.
Den siddende bestyrelse blev genvalgt, og efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig som sidste år. Formand Niels A. Holst (Radio Rønde), kasserer Gitte Thomsen (Folkets Radio, Aalborg), Magnus Vejleskov (0 TV, København), Stig Hartvig Nielsen (Radio208/World Music Radio), Poul Foged (TV-Midtjylland), Gunnar Thomsen (Canal6000, Kolding) og Erik Scriver (ANTV, Aarhus). Som suppleanter til bestyrelsen blev nyvalgt Annabell Pejah Bennekow (Københavnerliv) og der var genvalg til Henrik Bo Olesen (Kanalvest) og Henrik Jelstrup (TVMarineret).