Nyhed
5 Minute Read

SAML mediedag markerede 40 år

28/4/2023

På SAML’s velbesøgte medieseminar lørdag den 22. april kiggede et panel bestående af fire eksperter Birgitte Jallov, Erling Groth, Leif Lønsmann og Jens Chr. Seeberg tilbage på 40 år med lokale radio- og tv-stationer og deres betydning.

Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet (SAML) markerede i lørdags, at det i år er 40 år siden, at de første lokale elektroniske medier – uafhængige af DR – gik i luften. Det skete med oplæg fra forfatter og direktør for Empowerhouse Birgitte Jallov, grundlægger af Hvidovre Nærradio Erling Groth, tidligere radiodirektør i DR Leif Lønsmann og grundlægger af Sct. Olai Senderen Jens Christian Seeberg.

Birgitte Jallov, der var med fra begyndelsen i 1983 på Sokkelund Radios kvinderedaktion og som i en årrække har arbejdet i udlandet – bl.a. Laos og Mozambique – med etablering og støtte til nærradioer, lagde i sin præsentation vægt på, at de uafhængige, lokale radiostationer ikke kun spiller en afgørende rolle for at styrke mediepluralismen og mangfoldigheden, men at radioerne i praksis kan være en stærk medvirkende faktor i kampen for at forbedre både leveforhold og den demokratiske debat i lokalsamfundene. Man skal heller ikke glemme, at radioen kan aktivere og involvere mange mennesker. Dog er der forskel fra land til land og fra område til område. Jallov nævnte en undersøgelse fra fire europæiske lande, der viser at nærradio spiller en større rolle i andre lande end i Danmark.

Erling Groth var ankermand for den ældste, stadig eksisterende lokalradio i Danmark, Hvidovre Nærradio, i stationens første ti år – fra 1983 til 1993. Denne station – og mange andre stationer i de første år – var rundede af græsrodsbevægelser, subkulturer, alternative kulturer og havde tårnhøje ambitioner om at være en slags lokal P1 med dybdeborende journalistik. Man kom dog under pres i forhold til kvalitetskravene, og gradvist overtog ’pladevenderiet’ et stor del af sendefladen. Uanset dette, så betonede Groth, at der ingen tvivl er om, at man – dengang som nu – har set og ser, at den lokale identitet og det lokale fællesskab er blevet styrket takket være de lokale radioer.

Leif Lønsmann har det meste af sit liv arbejdet for DR. Først som militærnægter i radioens båndværksted i 1978, senere som radiodirektør 1998-2008 og frem til 2018 som chef for DR Koncerthuset. De lokale stationer betød en decentralisering; det blev borgernes lokale stemmer, men gav også et tiltrængt ”wake up call” til DR. Nærradioerne blev både et supplement og et alternativ til DR, og – påpegede Lønsmann – så blev den samlede radiolytning fra 1983 og frem fordoblet. Desværre gik det ikke helt som pionererne havde håbet, og visionerne blev eroderet. Det blev fra 90erne de kommercielle og DR, der dominerede voldsomt. Ikke mindst var dagbladenes indtog som ejere af de lokale stationer ødelæggende for den egentlige vision med nærradioerne. Lønsmanns oplæg kan læses her: https://www.saml.dk/oplaeg-leif-loensmann/

Jens Christian Seebergs inspiration til at etablere den allerførste lokalradio i Danmark, Sct. Olai Senderen, stammede fra Nigeria, hvor Seeberg havde arbejdet for en kristen radiokanal. Tidligere havde Seeberg arbejdet med radio i blandt andet Filippinerne, hvilket havde gjort et stort indtryk. Seeberg knyttede i sit oplæg an til kampen for demokrati og den rolle radio kan spille heri.

Efter de fire oplæg blev ordet givet frit, og der blev først sat fokus på den sociale dimension. Dels på den sociale rolle, som de lokale radioer er gode til at opfylde for lyttere, der er ensomme, ældre, isolerede, har et handicap og så videre – og dels radiostationerne som samlingssted for mennesker med udfordringer og særlige behov. Der er mange eksempler på, at lokalradioer har hjulpet mennesker tilbage på arbejdsmarkedet.

Bestyrelsesmedlem i Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer (SLRTV) og sekretariatsleder for SAML, Gitte Thomsen, pegede i et indlæg på, at ”vi har ytringsfrihed, men hvad er det værd uden ytringsmuligheder”. Tankerne og visionerne fra sidste halvdel af 1980erne handlede om, at folket, at borgerne skulle have en lokal stemme. Men kræfterne holdt ikke helt, og musik og hilsner tog over. Vi er ikke længere ”frie fugle” som før, hvilket blandt andet skyldes tilskudsordninger og meget firkantede, rigide regler. For eksempel må lokale foreninger ikke længere lave udsendelser. Det hele skal være lokalt forankret, men et af de store spørgsmål er – præcist, hvad er lokalt. Gitte Thomsen sluttede af med et åbent spørgsmål: ”Hvordan kan vi bruge de gamle visioner fra 1980erne i dag – for eksempel i det kommende medieforlig”.

Der blev også peget på, at mange lokalradioer spiller en positiv rolle for flygtninge og indvandrere, der mange steder i Danmark kommer til orde på de lokale radio- og tv-stationer, og fra Jens Christian Seeberg lød det, at alle der har en mikrofon eller et kamera, bør vise forståelse for og medvirke til integrationen.

Leif Lønsmann sagde i sin afslutningsbemærkning, at radioen er blevet erklæret død mange gange, men at radioen har overlevet alle dets dødsdomme, og at det vil radio – lydmediet, hvad enten det er som podcast eller traditionel radio, blive ved med.

I alt 52 radio- og tv-folk deltog i SAML’s mediedag lørdag, der fandt sted i Middelfart. Det er 11 flere end ved SAML’s mediedag for et år siden.

Tilmeld dig for de seneste nyheder

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder og information.

Ved at klikke på Tilmeld bekræfter du, at du er enig i vores Vilkår og Betingelser.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.