Frederiksberg Mediecenter, der driver Frederiksberg Lokal TV og Frederiksberg Lokalradio, er helt unikt. Det er det mest lokalt baserede medie, der sender næsten 100 procent stof om Frederiksberg.
Der er masser af radiostationer, TV-stationer, aviser, blade og netmedier i det storkøbenhavnske område. Men efter at den lokale ugeavis på Frederiksberg blev opkøbt af Berlingske, så er der kun ét medie, der sender fra og om lokalområdet i Frederiksberg kommune, nemlig Frederiksberg Mediecenter, der tilmed – i modsætning til de fleste andre medier – tilbyder kommunens borgere ’public access’; altså at borgerne selv kan komme og lave programmer på mediecenterets radio- og TV-station. Det fortæller stationsleder Henning Holm til SAML Nyt. Han tilføjer, at man for fem år siden også har lanceret en lokalnetavis, Frederiksbergnyt.
Men ellers har Frederiksberg Medie Center mange år på bagen. Den lokale TV-kanal startede for 35 år siden – den 26. april 1990 – som ’Kanal4 - Frederiksberg Lokal TV’ – efter initiativ af den lokale byrådspolitiker Thyge Enevoldsen (der stadig – nu 35 år senere – er aktiv både som lokalpolitiker og som TV-producent) og med den legendariske TV-mand Preben Balle som stationsleder, eller ’administrative tovholder’ som han selv yndede at kalde sig. Navnet ’Kanal 4’ dækkede også over, at man dengang havde fire sendetilladelser til lokal-TV – bl.a. til ungdoms-TV og senior-TV. I 2006 relancerede SBS deres TV-kanal ’TV Danmark’ som ’Kanal 4’, og på Frederiksberg Medie Center gik man fra fire sendetilladelser til én – og gradvist forsvandt så Frederiksberg Lokal TV’s brug af navnet ’Kanal4’.
Preben Balle døde i 2008, og derefter fulgte nogle turbulente år, hvor der var en del udfordringer med at holde styr på tropperne. For godt 12 år siden blev man enige om, at der skulle ’andre boller på suppen’, og man søgte en ny stationsleder. Der kom én ansøgning – fra Henning Holm – der netop var gået på pension efter et langt arbejdsliv som administrator og direktør i byggebranchen. Han blev hyret, og fik skabt ro og samarbejde. Tingene bliver blandt andet ordnet på de ugentlige mandagsmøder, og ellers er Henning Holm på arbejde cirka 15 timer om ugen. Helt frivilligt og ulønnet. Mediecenteret har kun én ansat – en tekniker – der udover teknikken sørger for, at der er styr på afviklingen af udsendelserne.
Udover stationsleder og tekniker er der omkring 20-25 aktive, der fast laver radio og TV i mediecenteret. Det inkluderer fire fleksjobbere fra kommunen, som hver arbejder op mod 10 timer ugentligt i fem år. Henning Holm er glad for en god aldersspredning blandt medarbejderne.
Helhjertet lokalt engagement
Det er en meget bredt sammensat programflade, man finder på Frederiksberg Lokal TV. Der er både korte indslag – f.eks. i det 30 minutter lange program ’Frederiksberg på Kryds og Tværs” – og mere dybdegående udsendelser. Og emnemæssigt kan det handle om alt lige fra grundskyld til ældrepleje, fra skybrudsproblemer til gamle virksomheder på Frederiksberg – og fra udfordringer med parkering til nyheder fra teaterverdenen. Alt sammen fra og for borgerne på Frederiksberg – med et ønske og en ambition om at bidrage til en styrkelse af et aktivt medborgerskab og et lokalt demokratisk engagement.
Frederiksberg Lokal TV søger at bidrage til folkeoplysningen og gøre det lettere for borgere, der ellers ikke kommer til orde, ved at give adgang til TV-mediet.
”Og vi ved godt, hvad vi skal sende, hvis vi vil ha’ mange seere”, lyder det fra Henning Holm. ”Det skal være noget dramatisk” og henviser til Frederikberg Lokal TV’s udsendelse om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej; udsendelsen har 88.000 visninger på Facebook. Men Henning Holm er vist selv mere glad for, at Frederiksberg Lokal TV fik lavet et af de sidste interviews med Jytte Abildstrøm – i øvrigt sammen med Daimi – inden Jytte Abildstrøm døde den 2. januar 2025. Jytte Abildstrøm var Frederiksberg-pige med stort F, lyder det fra Henning Holm.
Henning siger også, at man garanteret har flere seere, end man sådan lige går rundt og tror.
Tidligere kunne man godt finde på at lave indslag fra nabokommunen Københavns kommune, men det gør man næsten ikke mere, fortæller Henning Holm videre. Stort set alt er fra Frederiksberg kommune. ”Men det er et stort problem med det lokale indhold, efter at reglerne er blevet strammet fra Radio- og TV-Nævnet”, pointerer han. Det er jo ikke nok, at det er lavet lokalt på Frederiksberg af lokale folk og med lokale folk. Nu skal det have ”særlig lokal interesse”.
”Og så er vi i øvrigt meget påpasselige med ikke at være politiserende” tilføjer han. Initiativtageren til Frederiksberg Medie Center, Thyge Enevoldsen, er fra Enhedslisten, ”og det er helt afgørende, at vi har et godt forhold til alle politiske partier på Frederiksberg og ikke kan beskyldes for at være ensidige.”
De forskellige udsendelser bliver opreklameret på lokale Facebook-grupper – f.eks. i ’Vi holder af Frederiksberg’
Samme lokaler i næsten 30 år
Frederiksberg Medie Center holder til i store lokaler på Allégade, der er en lang gennemgående vej på Frederiksberg og i øvrigt – ifølge Wikipedia – den ældste gade på Frederiksberg anlagt af Frederik den 3. i 1651.
Frederiksberg Medie Center flyttede ind i lokalerne i 1997 og havde dengang endnu mere plads end nu. Henning anslår, at der nok er godt 200 m2 nu. Lokalerne er ikke så nye, men til gengæld er huslejen ”fornuftig”. I modsætning til flere af nabobygningerne, der er blevet renoverede og derfor har en langt højere kvadratmeterpris.
Økonomien hænger sammen takket været godt 800.000 kroner i årligt tilskud til TV-stationen og godt 140.000 kroner i årligt tilskud tillokalradioen. Dertil kommer indtægter fra forskellige fonde og diverse EU-projekter. I alt når den årlige omsætning op på omkring 1,1 millioner kroner. Tidligere fik man også et pænt tilskud fra Frederiksberg kommune, men det er blevet sparet væk.
Ved TV-stationens start i 1990 blev der indkøbt TV-udstyr for 1,5 millioner kroner. Det var virkeligt dyrt dengang. Nu har man for nyligt fået et helt nyt afviklingsstudie med tre kameraer, lys og møbler til under 200.000 kroner. Pengene til studiet kom fra en lokal fond.
Fremtiden
Henning Holm er glad for den forlængede sendetilladelsesperiode, men er lidt usikker på fremtiden efter 2027. Han frygter, at ”de vil barbere os”, men han håber, at både lokalradio og lokal-TV kan fortsætte. ”Vi gør en lokal forskel – både som lokalt medie på Frederiksberg, ved at skabe lokal debat og ikke at forglemme den sociale vinkel – den sociale forskel, som vi gør. Det vil være et tab for Frederiksberg, hvis vi ikke var her”.