Nogle lokalradioer sender kun computerafviklet eller forproduceret radio. Helt anderledes på Radio Sindal i det nordligste Jylland: Her har man et princip om udelukkende at sende ’live’ radio.
Radio Sindal har en meget alsidig sendeflade, fortæller Kristian Jensen, der har været formand for radioen gennem de sidste godt 12 år, og kalder også samtidigt radioen en ”gammeldags lokalradio”. Han nævner at man på programplanen blandt anden kan finde en time med harmonikamusik, en time med gammel dansk, en time med slagermusik og en time med country musik. Og så er der altid 20 minutter hver dag med nyheder og servicemeddelelser. Ofte er der gæster i studiet, der fortæller om lokale arrangementer; andre gange ringer man rundt og får nogle af de lokale fra f.eks. foreninger og kirker igennem. Man laver også nogle citathistorier fra det lokale dagblad og den lokale ugeavis. Og det sker, at der kommer besøg af en kunster, der gerne vil interviewes.
Et af de populære programmer er ’Send en hilsen’, hvor radioens medlemmer ringer ind for at sende en hilsen og ønske en plade. Det giver en masse hyggesnak, lyder det fra Astrid Jensen, der er studievært på programmet. Hun fortæller, at reglen er, at hvert medlem af radioens støtteforening må sende to hilsner eller ønske to stykker musik i hver udsendelse. Radioen råder over et stort diskotek med masser af både LP-plader, singler og CD’er.
Særligt populært er det, når man sender nytårsaften og nytårsnat. ”Vi begynder klokken 16 og sidste gang sendte vi hel til klokken 3, før telefonerne begyndte at blive lidt stille og vi lukkede ned. Det var et virkeligt stort tilløbsstykke”, lyder det fra både Astrid og Kristian.
Og man sender som nævnt kun direkte udsendelser. Alt er ’live’. ”Ja, vi har da prøvet det med båndede programmer”, siger Kristian Jensen og ser noget misfornøjet ud. ”Det duede ikke rigtigt. Kvaliteten var for dårlig, og det med direkte programmer giver også meget mere levende radio”, understreger han. Og det er der enighed om blandt alle medarbejderne.
Sendetiderne er mandag til fredag klokken 16 til 19 og lørdag klokken 10 til 16. Radio Sindal håber snart, at kunne sende igen søndag klokken 16 til 19. Når den lokale radio ikke selv sender, så udfyldes radioens frekvens – 104,1 MHz – af den store, kommercielle regionalradio ANR fra Aalborg.
Tæt på lukning for små 13 år siden
Radio Sindal gik første gang i æteren for godt 36 år siden – den 2. januar 1989 – som en ”bred radio på arbejderbevægelsens grundlag”. Det skete på initiativ af den lokale afdeling af SID (der i 2005 blev sammenlagt med Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark og sammen blev til 3F). Efterhånden ebbede båndet til fagbevægelsen ud, og radioen er i dag en helt upolitisk radio.
Radio Sindal har haft gode tider og mindre gode tider. Helt galt var det ved at gå for knap 13 år siden, hvor man var igennem en meget turbulent periode med mange udfordringer, og faktisk var tæt på at lukke. Der var blandt andet blevet udbetalt en voldsom stor portion kørepenge, og kassen var næsten tom. Der blev indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling med henblik på at nedlægge radioen. Men det afviste generalforsamlingen og valgte i stedet en helt ny bestyrelse med nye kræfter. Samtidigt røg de gamle ud.
Siden har der været meget mere stabile forhold. En loyal medarbejderkreds og en sund økonomi, der tillod radioen at opkøbe alt fra Dronninglund Nærradio, da den lukkede for fem år siden. Og selv om 2024 har været et år med mange nyanskaffelser - blandt andet tre helt nye CD-afspillere og ny computer - samt en en ærgerlig sag med tab af 27.000 kroner i forbindelse med en konkurs – så har man stadig her i foråret 2025 hele 220.000 kroner på bogen.
Men hov – det må man da ikke. Hele det driftstilskud man modtager fra Kulturministeriet skal jo bruges det år man får pengene udbetalt, indvender SAML Nyts udsendte.
”Ja, det er rigtigt”, svarer Kristian Jensen, ”men de penge vi får i lejeindtægt fra ANR, for at de sender på vores mast og frekvens – cirka 50.000 kroner om året – dem må vi gerne gemme til dårligere tider”.
En af grundende til den gode økonomi er også, at man får stillet gratis lokaler til rådighed af Hjørring Kommune. Det er et gammelt kommunekontor, og der er fine forhold: En pæn, stor kantine/møderum, et lille kontor til formanden, et diskotek, et opholdsrum, afviklingsstudiet og et toilet/bad.
Det skal også med, at Radio Sindal har et rigtigt godt forhold til borgerforeningen og handelsstandsforeningen. Hvert år når radioen har julequiz, så er der en ”kanon” opbakning fra de handelsdrivende.
Radio Sindal er som en familie
Der er omkring 15 faste medarbejdere på radioen plus bestyrelsen. Mange har erfaring fra andre lokalradioer. Kristian Jensen selv startede f.eks. på Aalborg Seniorradio for mange år siden. Der er en rimelig god spredning aldersmæssigt blandt de aktive. Yngstemanden er 26 år, men ellers ligger det aldersmæssigt mellem 30-35 år og 82 år.
”Der er en god stemning på radioen. Vi står sammen og er nærmest som en familie,” siger Astrid Jensen. Og Kristian Jensen istemmer: ”Der skal ikke snakkes grimt om hinanden.”
Man mødes hver anden måned med kaffe/te, vand og småkager – og så får man talt de ting igennem, der måtte være. Derudover er der et årligt sommerseminar og ikke at forglemme en julefrokost – med påhæng. Det er tydeligt, at man gør noget ud af medarbejderplejen.
De godt 200 medlemmer af radioens støtteforening bliver også behandlet godt. Der indbydes for eksempel jævnligt til medlemsfester. Særligt stort var det, da man fejrede ti år med ”det nye” Radio Sindal med helstegt pattegris og levende musik i Sindal Hallen. Det koster 125 kroner årligt for et medlemskab; en hel husstand – dog 225 kroner.
Udfordringer – ikke de store
Det går generelt stille og roligt – uden de store udfordringer – på Radio Sindal. Lige nu går man og ryster på hovedet over en overgang fra en gammeldags kobberforbindelse (APL) til fibernet mellem studiet og radioens FM-sender i Lindum. ”Lige nu” er dog en sandhed med modifikationer. Flytningen har nemlig foreløbigt taget halvandet år og er ikke på plads endnu.
En anden udfordring – og en irriterende én af slagsen – er DAO. Sidste gang brugte man DAO til udsendelse af indbetalingskort til støtteforeningen, men rigtigt mange opkrævninger nåede aldrig frem. Næste gang kører man selv ud til medlemmerne og henter medlemskontingenterne ind.
Den største af alle udfordring er dog København.
Det er ikke pæne gloser, der kommer fra formanden om det bøvl og administrative papirarbejde, man bliver påført fra Kulturministeriet. Gloser, der bestemt ikke egner sig til skriftlig gengivelse i et pænt medie som SAML Nyt. Det tager SÅ lang tid, sukker Kristian Jensen. Heldigvis har man en god kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen. Så det går. Trods alt!