Nyhed
5 Minute Read

AI for lokalradio og lokal-TV

9/5/2025

Kunstig intelligens (AI) kan hjælpe os med stort set alt. Vi skal bare lige finde ud af hvad og hvordan. Og så skal vi kigge efter de lavthængende frugter. Det fortalte AI-ekspert Peder Hammerskov på SAML’s Mediedag.

”AI kan give os superkræfter, hvis vi bruger det rigtigt”, lød det optimistisk fra Peder Hammerskov på SAML’s mediedag i Middelfart den 26. april. Peder Hammerskov er underviser i AI på DJMX (Danmarks Journalisthøjskole) og ny leder for det nyoprettede Center for Kunstig Intelligens på skolen.  

Peder Hammerskov pegede på en række muligheder og ikke mindst specifikke AI-værktøjer, som er relevante for de lokale, ikke-kommercielle radio- og TV-stationer. Mange tænker, at AI ikke er god nok til det ene eller det andet, men han understregede, at AI bliver aldrig dårligere end den er nu. Den bliver bare bedre og bedre. Og det går hurtigt. Vi har aldrig tidligere set en teknologi, der har udviklet sig så hurtigt. En vigtig pointe er også, at hvis man får dårlige resultater ud af AI, så vil det ofte være fordi man har promptet dårligt eller upræcist.    

AI kan hjælpe os med rigtigt mange ting. Det kan være analyse, idéudvikling, til at lave referater og sammendrag af store datamængder, faktatjek, transskribering, finde på de gode spørgsmål til et interview, til at læse timenyheder op og til at lave musik. AI kan ikke mindst være god til tilbagevendende rutineopgaver og til de helt store opgaver.

Frem for at bruge AI til at erstatte arbejdsområder, så skal man snarere se AI som en hjælper eller en forlængelse, der kan bruges til idégenerering og anden forberedelse. Ikke altid til det færdige indhold. Tænk i processer i stedet for hele opgaven.

Det er super vigtigt, at AI bruges ansvarligt. Især at vi dobbelttjekker de ting AI laver; det er trods alt bare avanceret matematik og statistik dét, der kommer fra AI. Det går som regel rigtigt godt, men en gang imellem går det rent forfærdeligt.

Peder Hammerskov blev spurgt, om AI-genereret indhold på en lokal station kan betragtes som ”egenproduceret” i forhold til myndighederne.  Svaret var entydigt: ”Det er stadigvæk jeres indhold, selv om I bruger AI som værktøj” og ”det er jo stadigvæk dig som journalist, der har sat den i gang, det er dig som journalist der har justeret, det er dig som journalist der godkender det og sender historien af sted. Så ja, helt klart – så er det dig, der har lavet det. Men det stiller nogle krav til, at du ikke bare sender det af sted med alt for mange fejl. Så håber jeg, at de kommer efter dig.”  

Medlemmer af SLRTV og FAEM kan rette henvendelse til SAML’s sekretariat for at få en kopi af de slides, Peder Hammerskov præsenterede på  Mediedagen.

 

Lav undertekster med AI og lav AI-stemmer

Frederik Riis fra Canal6000 gav dernæst praktiske eksempler på, hvordan AI kan bruges på en lokal station uden at det koster en formue.

På Canal6000 bruger man tre forskellige programmer aktivt:  

-         Happyscribe.com bruges til at lave undertekster. Man skal huske på, at der stadig ligger et stort manuelt arbejde i at rette underteksterne til.  

-         Narakeet.com er lidt forældet, men stadig funktionelt.  Bruges som ‘text to speech’. En rigtig god idé er at sætte tale-hastigheden ned til 90 procent.

-         Elevenlabs.io er et ’speech to speech’-instrument, som bruges til at lave stemmen på speakeren om.

Tilmeld dig for de seneste nyheder

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder og information.

Ved at klikke på Tilmeld bekræfter du, at du er enig i vores Vilkår og Betingelser.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.